De Brandweer

IPAL heeft samen met Maastricht LAB het initiatief genomen om van de voormalige Brandweerkazerne een multifunctioneel gebouw te maken. Zonder echte ingrijpende verbouwingen zijn hier, werkplekken voor creërende ondernemers, ruimten voor tentoonstellingen, workshops, overleg, vergaderen én horeca gerealiseerd.

De Brandweer is inmiddels een ’hotspot’ in Maastricht. Door de gebruikers het gebouw te laten omarmen, door ze publiek te laten trekken en met elkaar activiteiten te laten ontwikkelen is een succesvolle locatie ontstaan.

Er zijn momenteel geen units beschikbaar.

Het gebouw is met minimale middelen gerenoveerd, maar wel zodanig dat het weer voor 10 jaar verhuurbaar is. Belangrijker nog is de toevoeging van ‘actieve programmering’. Er zijn bewust gebruikers gezocht  die bezoekers nodig hebben om te laten zien wat ze doen en wat ze maken. 

De huurders vertegenwoordigen een groep gebruikers die in de huidige markt nog niet bediend wordt, of die een hoeveelheid ruimte nodig heeft die ze nog niet kunnen betalen.

De kern van deze innovatie locatie is een nieuw gebruikersconcept en huur-/ exploitatiemodel. Bijzonder is dat de gemeente (eigenaar) het gebouw voor een exploitatieperiode van tien jaar ‘om niet’ inbrengt. Zo blijven de huren voor de doelgroep betaalbaar. Voor deze periode is een businesscase opgesteld, waarbij de investeringen binnen de gestelde termijn terugverdiend moet zijn. De boekwaarde op het gebouw is voor 10 jaar ‘on hold’ gezet. De meest spannende vraag bij dit experiment is of het gebouw na afloop tegen een marktconforme prijs kan worden verkocht of verhuurd.

Contact

Stichting IPAL

Mail ons info@ipal.nl

Bel ons +31(0)43 63 10 400

Wilhelminasingel 58
6221 BK Maastricht

24/7 calamiteit? 06-46390365

De vastgoedbeheerder met passie voor uw ruimte.

© IPAL 2023
/ design zaca