opdrachtgever

Gemeente Maastricht/ WOM Belvédère BV

looptijd

start ideevorming 2012
eerste ingebruikname 2014

soort object

kantoren, commerciële ruimten, horeca

omvang

ruim 2.225 m2

Er zijn nog units beschikbaar. Schrijf je in en wij nemen contact met je op.

Herontwikkeling gebouw

IPAL heeft samen met Maastricht LAB het initiatief genomen om van deze voormalige Brandweerkazerne een multifunctioneel gebouw te maken. Zonder echte ingrijpende verbouwingen zijn hier, werkplekken voor creërende ondernemers, ruimten voor tentoonstellingen, workshops, overleg, vergaderen én horeca gerealiseerd. De Brandweer (www.debrandweer.com) is inmiddels een ’hotspot’ in Maastricht.

Ons doel

Door deze  gebruikers het gebouw te laten omarmen, door ze publiek te laten trekken en met elkaar activiteiten te laten ontwikkelen is een succesvolle locatie ontstaan. IPAL heeft sterk gestuurd op actief programmeren door de combinatie van horeca en expositieruimte, die  door de gebruikers moet worden ingevuld.

Interieur café-restaurant De Brandweerkantine

Het gebouw is met minimale middelen gerenoveerd, maar wel zodanig dat het weer voor 10 jaar verhuurbaar is. Belangrijker nog is de toevoeging van ‘actieve programmering’. Er zijn bewust  gebruikers gezocht  die bezoekers nodig hebben om te laten zien wat ze doen en wat ze maken. 

De huurders vertegenwoordigen een groep gebruikers die in de huidige markt nog niet bediend wordt, of die een hoeveelheid ruimte nodig heeft die ze nog niet kunnen betalen.

De kern van deze  innovatie locatie is een nieuw gebruikersconcept en huur-/ exploitatiemodel. Bijzonder is dat de gemeente (eigenaar) het gebouw voor een exploitatieperiode van tien jaar ‘om niet’ inbrengt. Zo blijven de huren voor de doelgroep betaalbaar. Voor deze periode is een businesscase opgesteld, waarbij de investeringen binnen de gestelde termijn terugverdiend moet zijn. De boekwaarde op het gebouw is voor 10 jaar ‘on hold’ gezet. De meest spannende vraag bij dit experiment is of het gebouw na afloop tegen een marktconforme prijs kan worden verkocht of verhuurd. Anno 2016 kent het gebouw een bezettingsgraad van 100%.

IPAL begeleidde het proces van idee-fase tot en met de uitvoering. Wij zijn ook verantwoordelijk voor de exploitatiefase inclusief een centrale en actieve programmeursfunctie voor de expositie- en workshopruimten.